Over het project

Voor kenniscentrum hebben onze 1e jaars CMD-studenten nagedacht over hoe ze lokaal en duurzaam geproduceerde voeding toegankelijker kunnen maken.

De manier waarop we voedsel zoals groenten, fruit, zuivel, granen en vlees produceren én consumeren, heeft namelijk veel negatieve gevolgen voor het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-uitstoot door transport, of door afval van verpakkingen. Daarnaast vermindert het de biodiversiteit door de stikstof-uitstoot en ‘mono-landbouw’. Last but not least eten we ook veel te veel bewerkte producten (suiker) en te weinig verse producten, wat tot gezondheidsproblemen leidt.

De Nederlandse overheid heeft dan ook de ambitie uitgesproken om ons huidige voedselsysteem voor 2050 te vervangen voor een nieuwe. De insteek is dat dit vooral lokaal en regionaal moet gebeuren. In Rotterdam zijn veel initiatieven gestart die bouwen aan deze transitie: regionale boeren die kleinschaliger produceren, energie-neutrale transporteurs, "nieuwe" lokale supermarkten zoals Rechtstreex en burgerinitiatieven voor "buy and grow local".

Mensen die nu lokale producten kopen of bezig zijn met het (zelf) verbouwen van voedsel in moestuinen, zijn vaak bereid om hogere prijzen te betalen voor duurzaam voedsel. Maar dat is slechts een kleine groep van (meestal) hoger opgeleiden met een wat groter portemonnee (vaak vrouwen boven de 40 jaar, vaak tweepersoonshuishoudens). Mensen met een lager inkomen, jongeren en ouderen missen vaak nog de kennis over de voordelen van lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel en/of denken dat het veel duurder is dan gewoon voedsel. Om echt te groeien naar een lokaal systeem met voldoende boeren, moet dit veranderen.

De ontwerpopgave voor deze opdracht luidde dan ook als volgt:

"Hoe kun je lokaal en duurzaam geproduceerde voeding toegankelijk maken voor iedereen?"

Met andere woorden: Wat hebben mensen die nu nog geen duurzaam en lokaal geproduceerde voeding consumeren, nodig om dit wél te kunnen doen? Hoe kunnen we het eten van duurzaam en lokaal geproduceerde voeding ook voor hen leuk, waardevol en interessant maken?

Students